top of page

Gardnella Vaginalis

Gardnerella vaginalis vajina içerisinde oksijensiz ortamda üreyen bu nedenle ortamda kötü koku oluÅŸmasına sebep olan bir tür bakteridir, ve kadınlarda kötü kokulu vajinal akıntı sebebidir. Bakteriyel vajinoz, bakteriyel vaginosis, hemofilus vajinalis, non spesifik vajinit, gardnerella vajiniti diÄŸer isimleridir.
Vajinit ile vaginitis eş anlamlı olup vajinada enfeksiyon anlamına gelmektedir.

Gardenella Vaginalis 'in  belirtileri nelerdir?

Hastaların vajinal salgıları, kirli beyaz görünümünde ve bozulmuÅŸ balık kokusu gibi pis kokulu ise gardnerella vaginalis düÅŸünülebilir.  Enfeksiyon belirtileri arasında tipik bir "küf" ya da "balık" kokusu ile iliÅŸkili bir vaginal akıntı olur. Bu koku özellikle adet dönemlerinde ve iliÅŸki sırasında artar. KiÅŸi sürekli bu akıntı ile iç içe olduÄŸu için bu kokuyu hissedemeyebilir, ancak çoÄŸu kez çevresi tarafından fark edilmektedir.
Akıntı miktarı deÄŸiÅŸkendir. Bu akıntıya baÄŸlı olarak vajinal tahriÅŸ, kaşıntı, yanma de olabilir. Ä°liÅŸki sırasında da yanma aÄŸrı disparoni belirgindir. Alkali sabunlar ile genital bölge yıkandıktan sonra pis kokunun arttığı görülür.
Gardnerella vaginalis cinsel olarak aktif hastalarda bakteriyel vajinitin en sık nedenidir. Erkeklerde ise çoÄŸunlukla asemptomatik seyreder. Herhangi bir bulgu vermez. Bulgular daha ziyada idrarda yanma, kaşıntı hafif ÅŸeffaf akıntı ÅŸeklindedir.

TeÅŸhis nasıl konur? 

Kadında, jinekolojik muayene sırasında akıntının görünümünden direkt tanısı konulabilir.

Whiff testi, vajinadan alınan sıvıya potasyum ilave edilmesi sonrasında kötü kokunun duyulması ile pozitif olur. Whiff testi pozitif ise bu bakteriyel vaginosis lehinedir.
Mikroskobik incelemede beyaz kan hücreleri ve karakteristik "ipucu hücreleri" (clue cell) gözlenir. Vajina PH’ı yükselmiÅŸ, 4.5 ‘un üzerine çıkmıştır.

Bugün için PCR testi kısa zamanda güvenilir kolay uygulanabilme yönünden öne çıkmaktadır. Erkeklerde üretra sürüntü, kadınlarda ise vaginal sürüntü örnegi alınarak 24 saatte %100 e yakın duyarlılıkta yanıt vermektedir. 

Tedavi nedir?

Gardnerella vaginalis için tercih edilen tedavi 7 gün boyunca ağızdan alınan (oral) metronidazol, Klindamisin veya ornidazol antibiyotik tedavisidir. Bazen bu ağızdan ilaç tedavisine vajina içine (lokal) jel veya fitil ilavesi de yapılabilir.
Enfeksiyonun tekrarlamasını engellemek için cinsel partnerlerin de aynı anda tedavi edilmesi önerilir.
Erken hamilelik ve emzirme sırasında bu tür ağızdan alınan ilaçlar verilemez. Onun yerine vajina içine fitil veya kremler uygulanabilir. Bu tür lokal tedaviler kana geçmediÄŸi için bebeÄŸi veya sütü etkilememektedir.
Vajina içine duÅŸ, ancak geçici kötü kokulu sekresyonu (salgıları) bir süreliÄŸine ortadan kaldırır, enfeksiyonu tedavi etmez.
Bakteriyel vajinosis kadınlarda tedavi edilmediÄŸi takdirde rahim, tüp ve yumurtalık iltihaplanmalarına (PID) ve uzun dönemde kısırlığa neden olabilir. Gebelik sırasında geçirilirse de erken doÄŸum sebebi olabilir. DoÄŸum sonrası dönemde ise “lohusalık ateÅŸi” adı verilen ateÅŸli bir hastalığa yol açabildiÄŸi bilinmektedir.

Klinik tecrübem & Yorum

Bizim yaptığımız bir çalışmada idrarda yanma, kaşıntı ÅŸikayetleri ile polikliniÄŸe gelen erkek hastaların %16,3 ünde Gardenella tespit ettik. Aslında hafife alınmayacak bir oran. Bu nedenle erkek faktörü de ihmal edilmemeli. Genelde erkek hastalardan duyduÄŸumuz gardenella öyküsü ÅŸu ÅŸekildedir. Cinsel iliÅŸki sonrası bayan partnerde baÅŸlayan pis kokulu akıntı. Oysa erkek de bir sorun görünmez. Ve doktora gitme ihtiyacı duymaz. Her seferinde kadın partner tedavi olur. Ama erkek tedavi edilmediÄŸi için her iliÅŸki sonrası kadında tekrar vaginit semptomları baÅŸlar. Bu nedenle Gardenella tanısı konulan hastaların eÅŸleri de mutlak suretle antibiyotik tedavisi almasını öneririm.

bottom of page