top of page

Mycoplasma

Mycoplasma bakterisinin neden olduÄŸu, cinsel yolla bulaÅŸan ve erkeklerde nongonokoksik üretrite (NGU) neden olan bir hastalıktır. 2 tipinin cinsel yolla bulaÅŸtığını biliyoruz. Mycoplasma Hominis ve Mycoplasma Genitalium.  Karakter olarak 2 bakteri arasında bir fark yok. Mycoplasma kadınlarda; bakteriyel vaginoz ve servisit (rahim aÄŸzı iltihabı) gibi hastalıklara sebep olmaktadır. ÇoÄŸu mikoplazma enfeksiyonu belirti vermeden seyrettiÄŸinden, ÅŸüpheli bireylerin taranması büyük önem taşımaktadır. Mycoplasma hücre içi parazitidir. Bu nedenle dış ortamda uzun süre canlı kalamaz. 

Mycoplasma enfeksiyonunun semptomları nelerdir?

ÇoÄŸu hastada semptom görülmemekle birlikte, belirtilerin ortaya çıktığı pek çok vakada da Mycoplasma belirgin olarak teÅŸhis edilememektedir. Kadında da erkekte de asemptomatik kalabilir. Genel olarak görülen belirtiler aÅŸağıda sıralanmıştır.​

Kadında;

  • ÇoÄŸu hastada semptom görülmemektedir.

  • Vajinal kaşıntı

  • Ä°drarda yanma

  • Cinsel iliÅŸki esnasında acı hissi (disparoni)

Erkekte;​

  • ÇoÄŸu hastada semptom görülmemektedir.

  • Üretral akıntı 

  • Ä°drarda yanma

  • Ender olarak Eklemlerde ÅŸiÅŸlik ve aÄŸrı (artrit)

Mycoplasma görülme sıklığı nedir?

ABD’de mycoplasma enfeksiyonu, cinsel yolla taşınan hastalıklar sıralamasında 3. en sık rastlanan hastalık olmuÅŸtur. Bizim yapmış olduÄŸumuz bir çalışmada ise Antalya bölgesinde Mycoplasma hominisi ve genitalium erkeklerde üretrit nedenleri arasında %14,6 ile 4.sırayı almıştır. 

Mycoplasma 'nın bulaÅŸma yolları nelerdir?

Mikoplazma korumasız yapılan; vajinal, anal veya oral seks ile bulaÅŸabilmektedir. Bu nedenle cinsel partner sayısının fazlalığı, hastalığın bulaÅŸma riskini arttırmaktadır. Temas esnasında bölgenin pH deÄŸeri ve doku hasarının bulunması bulaÅŸma ihtimalini arttırabilmektedir. Hastalığın anal veya oral yolla da bulaÅŸabilmesi nedeniyle, homoseksüel iliÅŸkilerle de taşınması söz konusudur. Ayrıca, mikoplazma taşıyıcısının anüs veya genital bölgesine yapılan el temasıyla da enfeksiyon karşı tarafa bulaÅŸma yapabilmektedir.

Mycoplasma ya karşı alınacak önlemler nelerdir?

Mikoplazma gibi cinsel yolla bulaÅŸan hastalıklardan korunmanın en kesin yolu olarak; ÅŸüpheli iliÅŸkiden kaçınılması ve uzun dönemli, monogamik (tek eÅŸli) cinsel iliÅŸkilerin tercih edilmesi önerilmektedir. Erkeklerde ve kadınlarda kondom kullanımı, bakterinin bulaÅŸma riskini yok etmemekle beraber, önemli ölçüde azaltmaktadır. Ayrıca belirli semptomlar gözlenmese de bireyin mikroorganizmayı taşıyabildiÄŸi bilinmektedir.

Mycoplasma tedavi edilmediÄŸinde oluÅŸabilecek komplikasyonlar nelerdir?

Mycoplasma erkekte üretrite neden olmakta kadında ise bakteriyel vaginoz ve servisit gibi genital kanal enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Kadınlarda; klamidya etkenli olmayan pelvik inflamatuar hastalıkta (PID) neden olarak sıklıkla bulunmakta olup; infertilite, kronik pelvik aÄŸrı ve dış gebelik gibi üreme sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir.

Kadınlarda PID nin %40 ından sorumlu olarak Gonore ve Chlamidya bakterileri bulunduÄŸundan, PID tedavisi bu bakterilere yönelik yapılmaktadır. Ancak PID hastalarının %15’inde, Mikoplasma da bulunmaktadır. Bu noktada, pelvik inflamatuar hastalığın mikro etkenlerinin doÄŸru ve tam olarak belirlenmesi, tedavi protokolünün ona göre düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Mycoplasmanın  antibiyotik direnci; kronik inflamasyona, tekrar eden pelvik aÄŸrıya ve genital kanal enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.

Mycoplasma nasıl teşhis edilir?

ÇeÅŸitli laboratuar testleri için; penis, vajina bölgelerinden alınan sürüntüler veya idrar ve kan örnekleri kullanılmaktadır. Bu testlerden en yaygınları; enzim immunoassay (ELIZA) ve polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ’dur.  Mycoplasma çok yavaÅŸ ve zor çoÄŸalmasından dolayı; pratikte hücre kültürü yöntemi baÅŸarısız olmaktadır.

Mycoplasmanın  tanısında moleküler analizin önemi nedir?

Hasta bireylere yapılan testlerin doÄŸru sonuç vermesi çok büyük önem taşımaktadır. Söz konusu tanı metotları arasında PCR testi en yüksek sensitiviteye (%80,3-100) sahiptir. DiÄŸer taraftan ELIZA tabanlı antikor testlerinin; mikoplazma geçirmiÅŸ bireyleri veya Mycoplasma pneumoniae gibi benzer bir türü taşıyan bireyleri de yalancı pozitif göstermesinden dolayı güvenilirliÄŸi düÅŸmektedir.

ELIZA testleri: Vücudun Mycoplasma ya karşı ürettiÄŸi antikorların tespitine dayalı olup, hastalığı dolaylı yoldan tespit edebilmektedir. Ancak antikorların oluÅŸumu için bağışıklık sisteminin cevabı beklendiÄŸinden, testin yapılabilmesi içinhastalığın bulaÅŸmasından sonra 2-3 haftadan 2-3 aya kadar uzayabilen “pencere döneminin” geçmesi gerekmektedir. DiÄŸer taraftan PCR metodunun böyle bir süreye ihtiyaç duymaması, erken teÅŸhis imkanı sunmaktadır.

Ayrıca yöntemlerin sensitivitesi üzerinde yapılan bir araÅŸtırmada; üretrit hastalarından alınan kan örneklerinde PCR ve ELIZA testleri çalışılmış ve PCR’ a göre ELIZA’ nın sensitivitesi %59 olarak bulunmuÅŸtur. 

PCR metodu: Tanı için sadece Mycoplasma DNA’ sını hedefleyen PCR metodu, yüksek sensitiviteyle hastalığı tespit edebilmektedir. Ayrıca PCR’ın sensitivitesi üzerine yapılan bir çalışmada PCR sensitivitesinin %80,3-100 arasında olduÄŸu belirlenmiÅŸtir. Bu sonuçlar PCR’ ın, Mycoplasma enfeksiyonunu tayin etmekte en hassas ve geçerli metot olduÄŸunu kanıtlamıştır

Mycoplasmanın tedavisi nasıl yapılır?

Mycoplasma tedavisinde azitromisin ve moksifloksasin gibi antibiyotikler kullanılmaktadır. Mycoplasma çoÄŸunlukla üretrit, bakteriyel vaginoz veya servisit gibi hastalıklarda baÅŸka organizmalarla beraber bulunduÄŸundan, varlığının teÅŸhis edilmesi tedavide büyük önem taşımaktadır. Tedavide 1.sırada azitromisin önerilmektedir. Azitromisinin yetersiz kaldığı koÅŸullarda ise moksifloksasinin veya levoflaksasin ile metronidazolun beraber kullanılması uygun bir alternatif olmaktadır.

Klinik Tecrübem & Yorum

Klinikte gerek kadın gerekse de erkekte diÄŸer patogenlere göre daha hafif seyirli olduÄŸunu söyleyebilirim. Meslek hayatımda bu patojene baÄŸlı ciddi bir saÄŸlık sorunu yaÅŸayan hasta görmedim. ÇoÄŸu hasta belirgin bir semptom vermiyor.  Bu nedenle çoÄŸu hasta farkında olmadan partnerine bulaÅŸtırıyor. PCR yönteminin yaygınlaÅŸmasıyla bu patojeni daha fazla tespit eder hale geldik. Özellikle çok eÅŸli bireylerin buna dikkat etmesi gerekir.

bottom of page